picture

Jaké víno je vhodné k rybě?

Radek Foukal | 20. 01. 2021

Aktie

Ke světlým masům, a tedy i k rybám, se podle zásady hodí převážně bílá vína. Možností je nicméně nepřeberné množství, a tak zvolit skutečně vhodnou kombinaci masa a vína může být pro laika poměrně těžké. Mimo jiné velice záleží také na způsobu přípravy rybího pokrmu a na hutnosti samotného masa. Je také důležité zvážit, zda má víno jídlo doplňovat, nebo s ním naopak kontrastovat.

Ideální vína k mořským rybám

Obecné pravidlo praví, že čím hutnější a tučnější ryba je, tím těžší a kulatější víno lze při podávání zvolit. K hutnému lososu se například výborně hodí aromatičtější vína jako je Děvín či polosladký Tramín červený. Chybu u výraznějších ryb neuděláte ani s osvěžujícím růžovým vínem. Naopak u jemnějšího rybího masa, jako například u mořského vlka, je záhodno zvolit spíše doprovodná vína jako například Sauvignon či Veltlínské zelené.

Stejně jako u hutnějších ryb, u mořských ryb se středně pevným masem, jako má například treska, halibut či mořský ďas, se naopak nemusíte bát, že jejich chuť přebijete výrazným vínem. Neuděláte chybu, pokud sáhnete po aromatičtějším a plnějším vínu jako je například polosladké Rulandské šedé či Chardonnay.

Vhodné víno ke sladkovodním rybám

Zde se opět rozhodujeme jak podle přípravy, tak dle hutnosti rybího masa, a i podávané přílohy. Vánoce jsou sice za námi, to ale neznamená, že si kapra nemůžete vychutnat i během roku. Je tedy vhodné vědět, co k této oblíbené české rybě nejlépe podávat. K vánočnímu hodokvasu doplněného o vydatný bramborový salát volíme spíše sušší, doprovodná vína, jako je Sauvignon či Ryzlink. Chybu neuděláte ani když zvolíte Rulandské bílé.

Pokud naopak připravujete kapra raději tzv. na modro, dušeného či například přímo na víně, je vhodnější zvolit spíše jemnější vína typu Ryzlink. V každém případě bylo mělo jít o suchá, maximálně polosuchá vína, která pokrm spíše doplňují, než s ním přímo kontrastují. Naopak při přípravě kapřího masa na přírodní způsob můžete lehce experimentovat i s kontrastem a zvolit již zmíněný Sauvignon.

Pokud kapra snesete opravdu jen o Vánocích, nabízí se celá řada jiných vynikajících sladkovodních ryb, které by na vašem stole v průběhu roku neměly chybět. Řeč je například o vynikajícím candátovi, kterého nejlépe připravíte pečeného „na přírodno“. Díky hutnosti masa je vhodné zvolit plná, kulatější vína jako například Rulandské bílé. Taková štika naopak nejlépe vynikne, pokud ji zkombinujete s dekadentním, dobře vyzrálým vínem typu Chardonnay. U okouna či tilápie naopak sáhněte po šťavnatém a svěžím víně jako je Veltlínské zelené.

A pokud si stále nevíte rady, můžete se na nás obrátit a my vám s vhodným výběrem rádi poradíme.

Přejít na nabídku vín

Interessiert Sie mehr
vom Hintergrund des Weinherstellung ?

Novinky do vašeho
mailboxu?