picture

Mimořádný ročník

Radek Foukal | 04. 06. 2024

Sdílet

Na ročníky, jako byl ten minulý si musíme v našich končinách několik let počkat. Jestliže hovoříme o mimořádném ročníku, zcela jistě se vína ze sklizně 2023 zařadí mezi ročníky 2018 nebo 2016 a 2015.

Měsíce zaří a říjen jsou pro většinu vinařů hlavním obdobím sklizně. Po čas sklizně už si dokážeme představit jaká vína lze pro daný ročník očekávat. A ten předešlý stál opravdu za to. Nadměrné teploty a téměř žádné srážky zapříčinily vysokou cukernatost hroznů a to i u odrůd, které dozrávají později. Můžete tedy očekávat plnější vína s vyššími extrakty a také s vyšším alkoholem.

Bílá vína 2023

Novinkou v sortimentu je perlivé víno z odrůdy Solaris. Naše prvotina již získala dvě zlaté medaile a mezi zákazníky se stala velice rychle populární.

Ze suchých vín jistě stojí za zmínku Ryzlink rýnský, který má krásný meruňkový profil nebo například lehčí Rulandské bílé.

Naši profilační odrůdu Veltlínské zelené jsme opět vytvořili ve dvou variantách. V prvním případě se jedná o kabinetní víno s typickou kořenitostí označované jako FRESH. U pozdního sběru je naopak myšenka vytvořit robustnější Veltlín s částečným zráním ve slavonském dubu.

Velikou radost nám udělal Ryzlink vlašský, který byl napaden asi ze 30% ušlechtilou plísní - tzv. botrytídou. Díky tomu můžete ve vínech cítit rozinkové tóny, zejména pak u polosuché varianty.

Po krátké pauze u nás naleznete také polosuchý Děvín, který bodoval spolu s Rulandským šedým na letošní výstavě GRAND PRIX VINEX.

Mezi polosladkými víny je kromě tradiční Pálavy nebo Tramínu nově také Solaris, který má velice ovocité až květinové aroma. Nesmíme rovněž zapomenout na Hibernal, který bývá řazen mezi bestsellery našeho vinařství. V ročníku 2023 jsme Hibernal ponechali na vyšším zbytkovém cukru z důvodu zvýraznění intenzivních rybízových vůní, které jsou pro tuto odrůdu charakteristické.

Dominance červených vín

Nejvíce se tenhle ročník projeví především u červených vín, kde docházelo k postupnému sesychání bobulek. Mají zcela jiný projev než předchozí „průměrné“ ročníky. Na tato vína si ale ještě budete muset chvíli počkat, jelikož se nyní začínají školit na sudech.

Kompletní ročník 2023 budete moci ochutnat v pátek 7. 6. 2024 ve vinotéce Wine Point v Plzni a to včetně vín, která zatím nejsou v prodeji!

Mimo to nás potkáte také na festivalech vína po celé České republice nebo se za námi můžete vydat na degustaci do Rakvic.

 

Nejbližší akce

7. 6. 2024  Degustace ve vinotéce Wine Point Plzeň

8. 6. 2024  Víno a jídlo na zámku Kozel

3. 8. 2024  Teplický festival vína

Zajímá vás více ze
zákulisí vinařství?

Novinky do vašeho
mailboxu?