picture

Ohlédnutí za kampaní, aneb jaký bude ročník 2020?

Radek Foukal | 12. 08. 2020

Sdílet

Lidé se nás vinařů často ptají, jaký bude letošní ročník. I když se situace na vinici může vyvíjet zpočátku idylicky, ne vždy to dopadne dobře. Letošní rok nám opět ukázal, jak silný vliv má matka příroda. Aneb jak říká jedno české přísloví: „Zajíci se počítají až po honu“.

Chladnější září, nízké slady a vysoké kyseliny

Začátek sběru se nám posunul vlivem počasí až na 21. září. Množství srážek bylo v letošním roce enormní. Poměrně dlouho jsme museli čekat na slady. Když se konečně zdálo, že už můžeme začít sbírat, přišla nepěkná předpověď na následujicí týden.

Jako první na řadu přišel Děvín, který díky tenké slupce není schopen dlouho odolávat vodě. Zbytek odrůd na tom nebyl o moc lépe, a proto jsme se rozhodli sklidit co nejvíce hroznů do konce týdne. Zatímco většina místních vinařů vyčkávala, my jsme za pomoci kombajnu zpracovávali 3-4 odrůdy denně. Což je pro představu v našich podmínkách 19-20h práce.

 

Říjen ve znamení deště

Po víkendových deštích jsme se rozjeli do vinic a posbírali zbytek odrůd. Vývoj cukernatosti se zastavil, zkrátka již nebylo na co čekat. Předpověď se opět nevyvíjela dobře a konec října nám přinesl několikadenní lijáky.

 

Ideální rok na Sauvignony, zkáza pro červené

Vyrobit špičkový Sauvignon je v posledních letech opravdu kumšt. Jak říká rakvický vinař Pavel Binder: Sauvignon potřebuje vodu. A té bylo letos dostatek. Poslední roky byly suché, což naopak napomáhalo vyzrávat červeným vínům.

Množství srážek má velký vliv na aromatiku Sauvignonu, proto si troufám říci, že můžeme očekávat exceletní vína z této sklizně. Náš Sauvignon 2020 je po dokvašení veškerých vín ve sklepě našim absolutním favoritem.

S červenými víny je to bohužel naopak. Hniloba napadla většinu hroznů a kvalita červených vín v letošním roce nebude zřejmě příliš uspokojivá. Nejhůře na tom jsou prozatím Dornfeldery.

Jako vítěz mohl z tohoto ročníku vyjít Merlot, Pinot noir nebo Cabernety. Zkrátka odrůdy, které mají pevnou slupku, řidší hrozen a dosahují vysoké cukernatosti. Na hodnocení je ale ještě příliš brzy. Červená vína zatím prokváší na rmutu a na finální výsledek si budeme muset ještě chvíli počkat. Dá se však očekávat, že vinaři půjdou s cenami předchozích výborných ročníků (2018, 2019) nahoru.

 

Na co se u nás můžete těšit?

V letošním roce jsme zaznamenali velkou poptávku po lehčích suchých vínech, proto jsme se rozhodli jít spíše cestou suchých a polosuchých vín. V plánu byla i výroba suché Pálavy, ale díky vysokému množství kyselin bude nejspíše pouze v polosuchém provedení. Ročník 2020 bude mít zcela jistě potenciál dlouhodobého ležení na láhvi.

Závěrem tohoto článku bych chtěl poděkovat vinařství Réva Rakvice za služby kombajnové sklizně. Mému bratranci Ondrovi Foukalovi, který nám „otřepal'' většinu vinic a byl ochotný kvůli nám vstávat v 5h ráno. Dále pak rodině, kamarádům z Ústí nad Orlicí a Bolatic za pomoc při ruční sklizni. A v neposlední řadě všem našim zákázníkům a odběratelům, kteří nás podporovali v této nelehké době. Díky, moc si toho vážíme!

Pokud si nechcete nechat ujít aktuální dění ve vinařství, sledujte nás na Instagramu či Facebooku!

Přejít na nabídku vín

Zajímá vás více ze
zákulisí vinařství?

Novinky do vašeho
mailboxu?